Известни личности

Костадин Попов

Костадин Попов, от с. Зидарово син на гръцки свещеник. Учил се е в Созопол под грижите на гръцкия владика. За първи път идва в с. Свети Никола / дн. гр. Черноморец / на 5 декември 1872 г. като придружител на първия български митрополит от Сливен.

В началото на 1873 г. става учител в селото. Първите занимания се провеждали под навеса до построената през 1858 г. църква. Учениците били 7-8 младежи. Първите български букви започнали да пишат на пясък, насипан в специално приготвени сандъчета.

Още през първите години броят на желаещите да се учат нараснал и църковния навес се оказал малък. Затова била наета къщата на дядо Ликсадри ( Александър ).

По това време тази къща е била една от най-големите в селото и, може би, единствената, която имала таван и прозорци. От 1876 г. турското правителство започва да гледа с недоверие към българите, особено по-интелигентните, и главно учителите.

Гръцкият (созополският) владика настоява пред турското правителство да бъдат затворени трите училища в Бургаски окръг, а учителите да бъдат арестувани. И така негово учителстване приключва след четири години. Училище било открито едва през 1881 г.. През същата година била построена и първата училищна сграда по подобие на созополското училище.

Георги Попов

Георги Попов е български актьор. Роден на 22 март 1924 г. в созополското село Веселие, но по-късно семейството му се преселва в Бургас, където той завършва прогимназия, а след това и класическа гимназия.

В Бургас той е учил с Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Милка Янакиева, Любомир Бодуров, Георги Раданов. През 1949 г. завършва държавната театрална школа в Народния театър ,,Иван Вазов’’ в класа на Боян Дановски.

Актьорът има над 120 роли в театъра и близо 22 в киното. Емблематични са неговите голени превъплъщения в ролите на – адвокатът - /,,Любов необяснима’’ –Н. Йорданов/, инквизиторът / ,,Чучулигата – Ануи’’/, крал Хенри /,,Крал Хенри IV– Шекспир’’/ и др. Върхови постижения на българската комедия за онова време са ролите му на Манчо от ,,Вражалец’’, Остап Бендер от ,,12-те стола’’, Тартюф, Меркуцио от ,,Румео и Жулиета’’, Охрю-Бохрю от ,,Мата Хари’’ и последната – в ,,Майстор Соленс’’ от Ибсен и други. Георги Попов играе в Народния театър, а после и в театър ,,Сълза и смях’’.

През 1971 г. актьорът се жени за прима балерината Люба Колчакова. През 1972 г. загърбват столицата и се оттеглят в Бургас и Черноморец. В драматичния театър ,,Адриана Будевска’’ изиграва най-престижните си роли. Носител е на най-високите театрални отличия. Почива на 7 март 1995 г. на 70 години.

Люба Колчакова

Люба Колчакова – жена на Георги Попов, е сред първите български професионални балерини.

Баща й Христо Колчаков е талантлив архитект, завършил в Сорбоната в Париж, Франция. Автор на плановете на летището и сградата на кметството в Анкара. Починал е едва на 38 г. от коремен тиф. След смъртта му се връщат /семейството/ в България.

Активният период като балерина е от 1940-те до 1960-те години. Тя е примабалерина на Софийска народна опера до 1967 г.. В Бургас, където от 1972 до 1983 година работи като художествен ръководител на балета на Бургаската опера. През 2005 г. излиза биографичната книга „Люба Колчакова – Танцуващата“ с автор Румяна Емануилиду. На 6 декември 2008 г. балерината е обявена за почетен гражданин на Бургас.

Починала е в старческия дом в гр. Черноморец на 4 декември 2012 г..