Храм „Свети Никола“ - История

hram-istroa-1
hram-istroa-2

Чудесата на вярата

В Черноморец чудесата започват да се случват преди век и половина и не спират и до днес. Хората вярват, че Свети Никола по този начин им показва правилния път и ги закриля.

Храмът „Свети Никола” е осветен през 1858 г.. Основите му положили моряци, спасили се след буря. От разбитата гемия изплувала иконата на Свети Никола, която носели със себе си. Те подарили иконата на местните жители да я пазят и да изградят храм на Чудотвореца – покровител на моряците.

Мястото, където е изградена църквата, е старо светилище, известно с аязмото и лековитата вода. През 1995 г. пожар изпепелява целия храм. Оцеляват само дървен кръст с обков, напрестолно евангелие и иконата на Свети Никола. Днес спасените в огъня предмети имат специално място в храма, издигнат отново от черноморци и доброжелателни дарители.

Друго чудо е откриването на изгубеното преди векове аязмо в двора на църквата, което сега се намира в северната й част. Уникална е Райската градина с над 6 000 вида растения, свързани с библейските ритуали. Съхранените стенописи и екзотичната градина създават атмосфера на вдъхновение и спокойствие, от която всеки се нуждае.

През май 2008 г. при първата копка на новата камбанария строителите попадат на старинен железен кръст, който днес вече е вграден в нея. Знамението се случва в деня на честването на 150-годишнината на святото място - съкровен пазител на вярата и изконните ценности на местното население.

 

Райска Градина в църквата ,,Свети Никола‘‘

Преди да бъде издигната църквата, в местността  ,,Червенка’’ наблизо е съществувал български манастир с името „Св. св. Константин и Елена”. Ценна утвар и икони са били унищожени там от отстъпващите турски войски по време на Руско–турската освободителна война. Монаси успяват да скрият в подземията на манастира част от църковната утвар: икони и кръстове, приютени по късно в църквата „Св. Никола“. Резбован дървен кръст с обков, свещници, непрестолно евангелие , подарък от руските войски, носят времето на отминали събития и страни. Те, заедно с чудотворната икона на светеца – покровител, са единствените неща, които оцеляват след пожара на църквата „Св. Никола“ през 1995 г.

Няколко години по късно храмът е възстановен изцяло със средства на местните хора. Днес църквата е известна с прекрасната си иконопис, красив иконостас, резбован от смолянски майстори, чудотворното аязмо и райската градина.

Сега за храма се грижи отец Стилиан, който е в Черноморец от 2002 г. – годината, в която църквата е официално открита след пожара. Той си поставил за цел да превърне пространството около светата обител в истинска райска градина.
Когато пристигнал, всичко наоколо било изсъхнало. Само пред входа били запазени двата красиви кипариса, които се засаждат на свети места като символ на ангелските мечове, охраняващи входа на райската градина.  На отец Стилиян му хрумва, че може да събере на едно място всички видове, за които се споменава в Библията. Започнал с мирта, по-късно засадил палми, а сега градината е толкова богата, че е трудно да се изброят колко на брой растения има в нея.
Растенията са от цял свят – красиви и екзотични – и растат много буйно от прекрасния морски климат. Едно от най-красивите цветя, които могат да се видят в църковната градина, е пасифлора. В миналото тя била считана за свещено растение, тъй като централната част на цветовете й наподобява трънения венец на Христос. Когато преди няколко века мисионерите за пръв път я донесли от Америка в Европа, тя била на особена почит.

 

Легенда

Историята, която се предава от уста на уста разказва за една легенда, според която водната стихия на Черно море стоварила яростта си върху малко корабче и разбила плавателния съд в скалите на Созополския залив. Гръцки моряци пътували на него и вероятно само по волята на съдбата оцелели и стъпили на брега. Изтощени от усилията, те прекарали нощта под открито небе, а на другия ден се опитали да открият и да запазят нещо от багажа си, изхвърлен на брега. Така попаднали на непокътнатата икона на Свети Николай, покровител на рибарите, моряците и търговците, обичайно съпътстваща всяко морско пътешествие. С вяра, че Чудотворецът им е помогнал, гръцките моряци оставили свещеното изображение на местните жители, които им помогнали да поемат обратния път към дома. Така, в името на чудотворното спасение, хората съградили храма „Свети Никола”, а по-късно и самото селце се прочуло с това име. Годината, в която е прекръстено на Черноморец е 1951-ва.