УДОСТОЕНИ СЪС ЗВАНИЕТО ,,ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГР. ЧЕРНОМОРЕЦ‘‘

Георги Янакиев Костадинов

Георги Янакиев Костадинов – ПОСМЪРТНО – за големите му заслуги за развитие на култура, изкуство и духовния живот на гр. Черноморец.

Роден е на 01.04.1933 г. в гр. Черноморец.

Средното си образование завършва в Бургас. През 1969 г. завършва художествената академия в София със специалност ,,Живопис‘‘. Георги Янакиев е един от най-ярките представители на българската абстрактна живопис, творили през 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век. Участвал е в много Общи художествени изложби в Бургас, София и Лондон.

През 1996 г. получава награда за творчеството си от Фондация на световно известния американски художник Джаксън Полък. Съдбата не му позволява да довърши започнатото и прекъсва пътя на Георги Янакиев през 1998 г., малко преди да успее да реализира изложба в Ню Йорк.

Нарисуваните от него книги продължават ясно да говорят за силата и упоритата чистота на творчеството му. Всеки град би се гордял с постиженията на автор като Георги Янакиев и не всеки град е дал такива творци.

Доц. д-р Иван Христов Христов

Доц. д-р Иван Христов Христов – за заслуги в разкриването и популяризирането на културно-историческото наследство на гр. Черноморец.

Доц. д-р Иван Христов е роден през 1970 г. в гр. Троян. Завършва история през 1995 г. във Великотърновския университет ,,Св. Св. Кирил и Методий‘‘. Специализира археология. През 1999 г. защитава докторска дисертация. Асоциализиран член на Института по Тракология към Бан, член на Научния съвет на Институт по защита на културно – историческото наследство към УНИБИТ – София.

Роботи в Национален исторически музей от 2000 г..

През 2011 г. е избран за доцент за нуждите на музея и Председател на научната група в НИМ. Д-р Иван Христов е сред водещите български археолози, проучващ значими антични обекти на територията на цялата страна. През 2014 г. е удостоен от Министъра на културата с приз за най-добър археолог в България. Член е на Общински водолазен център гр. Созопол.

През 2011 г. възобновява след дълго прекъсване подводните археологически проучвания на музея в акваторията на гр. Созопол. За периода 2013-2015 г. доц. Христов проучва най-значимите археологически обекти в землището и акваторията на гр. Черноморец – крепостите Акра и Хрисосотира, подводния обект в залива ,,Вромос‘‘. Радетел и участник в изграждането на музейната сбирка в гр. Черноморец.

Издал е четири книги, посветени на древната история на града. Консултант е на научно-популярни филми на Национална телевизия и БТВ, посветени на археологическите забележителности на Община Созопол. През есента на 2015 г. д-р Христов открива древният манастир в местността Червенка край Черноморец. Големият приятел на Черноморец и в момента организира нови експедиции.

Стоян Ралев Ралев

Стоян Ралев Ралев – за значителен принос в благоустрояването, подобряване на инфраструктурата, развитието и популяризирането на гр. Черноморец. Роден е на 15.02.1941 г. в гр. Черноморец. Завършва средното си образование в Бургас. През периода 1971 – 1979 г. е председател на СОНС, а през 1979 – 1989 г., Кмет на гр. Черноморец.

При неговото управление:
* е осигурено водоснабдяване на гр. Черноморец;
* е изградена канализация на града;
* изградено е улично осветление;
* изградени са трафопостове;
* направени са тротоари на повечето улици;
* асфалтирани са улиците награда;
* построена е автогарата, направен е парка до автогарата;
* построена е старата сграда на Кметство Черноморец на ул. ,,Свети Никола‘‘;
* благоустроена е плажната ивица;
* модернизиран е пристана;
* Черноморец се превръща в кокетен, чист и спретнат курорт на родното Черноморие;
* с. Черноморец два пъти е обявяван за национален първенец по благоустрояване – през 1980 и 1982 г..

 

Александра Стоянова Маринова

Александра Стоянова Маринова - за изключителни заслуги в областта на спорта.

В гр. Черноморец се развива дейност Клуб по карате „Бу-ши-до”. Многобройни са успехите на състезателите от този клуб. На 04.10.2013 г. на Световното първенство по карате Киокушин в гр. София в категория над 70 кг. Световна титла спечели Александра Стоянова Маринова от гр. Черноморец с категоричната си победа над представителката на Русия и бивша световна шампионка.

Имайки предвид факта, че Киокушин не е сред олимпийските спортове, това е най-големият успех за един състезател. Световното първенство е върхът, който всеки състезател по Киокушин мечтае да покори. Александра влиза в света на каратето едва 7 годишна.

Многобройни са нейните успехи и титли. Успехите на нашето момиче, което през годините спечели и Европейска титла доставиха гордост на всички наши съграждани. Упоритостта и силната воля на Александра донесоха всичките и постижения, които са постижения и за нашия град.

И ние, Черноморци, ще знаем, че зад всяка радостна сълза и притиснат медал до сърцето и стои нейният неуморим труд, но и голямата подкрепа от жителите на града.